Osteopathie

Een passie in praktijk...

Onze osteopaten

Osteopaat Ilse Schouppe Vidafeels Dilbeek

Ilse Schouppe

Osteopaat D.O.

Specialisatie: osteopathie & Causopractie voor baby’s, kinderen, jongeren en volwassenen

0472 32 87 47

Online afspraak

Osteopaat D.O. & Causopractie voor volwassenen en kinderen Hartcoherentie

Michèle Verzele

Osteopaat D.O.

Specialisatie: osteopathie & Causopractie voor baby’s, kinderen, jongeren en volwassenen

0474 08 34 17

ONLINE AFSPRAAK

Nico Devos

Osteopaat

Specialisatie: osteopathie voor kinderen, jongeren & volwassenen

0495 21 99 31

ONLINE AFSPRAAK

p

Terugbetaling

Osteopathie wordt door je ziekenfonds gedeeltelijk terugbetaald indien de sessie wordt uitgevoerd door een professioneel osteopaat. De terugbetaling is afhankelijk van het ziekenfonds maar in de meeste gevallen wordt een bedrag van 10 euro terugbetaald, evenwel voor een vooraf bepaald aantal sessies.

Wat is Osteopathie?

Osteopathie is een therapie met als uitgangspunt het concept van eenheid tussen structuur en functie in gezondheid en ziekte van het menselijk lichaam. Vele aandoeningen vinden hun oorsprong in een gestoorde beweeglijkheid van de gewrichten, organen en weefsels. De osteopaat bekijkt het lichaam als één geheel met een ingenieus compensatiemechanisme. Als het lichaam niet kan compenseren op een mobiliteitsverlies, zal het zich in een toestand van dysfunctie bevinden, resulterend in pijn. Door een osteopathische behandeling kan de beweeglijkheid herwonnen worden in al haar dimensies.

In de praktijk

De handen zijn het werkinstrument van de osteopaat. Bij een osteopathische behandeling wordt de patiënt in totaliteit benaderd via een uitgebreide anamnese, manuele onderzoek- en behandelmethode van het bewegingsapparaat, de organen en weefsels. De osteopaat gaat op zoek naar de oorsprong van de klachten en neemt de blokkades en problemen weg om op die manier het lichaam toe te laten zichzelf te genezen. De behandeling bestaat uit een combinatie van mobilisaties, manipulaties en rekkingen, met daarop volgend advies.

Indicaties, de meest voorkomende aandoeningen…

Rugklachten
Rugpijn is een vaak voorkomende klacht. De oorzaak kan structureel en/of functioneel zijn. Indien de mobiliteit (functionaliteit) van de weefsels rondom de wervelkolom wordt beperkt (spieren en ligamenten), beweegt de wervelkolom niet optimaal. Op termijn kunnen structurele afwijkingen optreden als gevolg van deze langdurige functionele immobiliteit. De osteopaat pakt de oorzaak van de functionele mobiliteit aan, het zijnde spieren, gewrichten, omringende weefsels, alsook de volledige statiek (borststreek, bekken, onderste ledematen) van het lichaam waar de wervelkolom onderhevig aan is. Ook de orgaanweefsels in relatie tot de rugklachten horen bij de totale holistische benadering van de osteopaat. Stapsgewijs zoeken we naar de onderliggende oorzaak van de klachten zodat we je lichaam de kans geven terug optimaal te functioneren.
Gewrichtsklachten
Veel mensen hebben last van gewrichtsklachten zonder aanwijsbare oorzaak zoals een trauma of ongeval in het verleden. De belastbaarheid van het gewricht kan verminderd zijn. Oorzaken elders in het lichaam kunnen hiertoe leiden: verminderde of veranderde beweeglijkheid in andere gewrichten of organen. Anders bewegen kan een gevolg zijn van blokkades in de wervelkolom, het bekken en/of in andere gewrichten, wat de belastbaarheid kan verminderen in een gewricht. Als sommige organen niet goed functioneren, kan het lichaam verzuren waardoor het bindweefsel/gewrichtskapsel minder belastbaar wordt. Ook dat kan gewrichtsklachten geven.
Sportblessures
Recidiverende sportblessures kunnen een onderliggende oorzaak hebben: mobiliteitsverlies van gewrichten, houdingsafhankelijke spierspanning, verzuring e.d. Zolang de oorzaak van de blessure aanwezig blijft, kan het letsel zich herhaaldelijk voordoen. Verspringende ontstekingen kunnen een gevolg zijn van een zuur-base problematiek. Het behandelen van de oorzaak is werk voor de osteopaat.
Darmklachten
Ons darmsysteem is een spiegel van onze gezondheid. Hoe beter de darmflora en de werking van ons spijsverteringsstelsel, hoe beter onze gezondheid. Onze darmen zijn onderhevig aan stress. Ook verminderde beweeglijkheid van het middenrif en de omringende organen evenals bekken- en rugproblemen hebben hierop een invloed. Onze houding speelt ook een belangrijke rol in het ontstaan van darmklachten. Osteopathie kan hier inspelen op alle aspecten.
Reflux
Zure oprispingen komen vaak voor. Een verhoogde abdominale druk door verminderde darmfunctie, je houding, de elasticiteit van het middenrif en de functionaliteit van de slokdarm dragen allemaal bij tot deze veel voorkomende klacht. Een osteopathische behandeling gaat de oorzaak na van de zure oprispingen en behandelt deze, alsook de gevolgen indien de klacht al langer aanwezig is.
Chronische aandoeningen
Om chronische problematiek aan te pakken is het belangrijk oorzaak van gevolg te onderscheiden. De osteopaat onderzoekt de mobiliteit van het volledige lichaam en tracht symptomen met elkaar te linken. Aan de hand van de osteopatitsche bevindingen en voorafgaande medische onderzoeken wordt een behandelingsstrategie bepaald.
Hoofdpijn
Hoofdpijn zit niet tussen de oren: zenuwen in structuren rond de hersenen worden geprikkeld en spanning blokkeert de bloedtoevoer naar je hoofd. Migraine, spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn en cervicogene hoofdpijn hebben elk hun eigen oorzaken waarin het lichaam in zijn geheel een rol speelt. ‘Hoofdpijn door lokale schouderspanning’ kan, maar de vraag is dan waar die schouderspanning vandaan komt? Dit is vaak niet enkel een lokaal probleem. Een osteopaat stemt de behandeling af op de bevindingen tijdens het onderzoek en bekijkt hierbij het lichaam in zijn geheel.
Stress
Stress verstoort je systeem, ga maar na: hoofdpijn, buikkrampen, nekpijn, rugklachten, gespannen schouders… Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel van vermoeidheid en aanhoudende klachten. Soms lijk je niet gestrest, maar interne stress speelt hier ook vaak een rol. Osteopathie kan je helpen om die vicieuze cirkel te doorbreken.
Preventief

Beschouw je lichaam als een auto die waarschuwingstekens geeft. Wanneer er een lampje van je lichaam begint te branden (pijn, stramheid, opgeblazen gevoel, vermoeidheid…) dan denk je doorgaans: dat gaat wel weer uit…
Doe jezelf een plezier en gun je lichaam dezelfde service als je auto: ga regelmatig op onderhoud zodat het lampje niet flikkert!