Fairouz Mechari


PSYCHOLOGIE

Specialisatie:

  • Klinische- en eerstelijnspsychologie

Diploma’s:

  • Master Psychologie

VERANDERING BEGINT MET ZELFINZICHT

Mijn naam is Fairouz Mechari, een jonge klinisch psychologe met een passie voor het ondersteunen van mensen op hun weg naar welzijn en veerkracht. Ik spreek vier talen, namelijk Nederlands, Frans, Arabisch dialect en Engels. Dit zijn ook de talen waarin ik consultaties aanbied.

Mijn academische reis begon enkele jaren geleden aan de Vrije Universiteit Brussel, waar ik mijn studie psychologie begon. Echter, mijn interesse in het ondersteunen van anderen begon al op jonge leeftijd. Vanaf mijn zestiende werkte ik als animator voor kinderen. Al snel ontdekte ik mijn affiniteit met dit werk en ontwikkelde ik een natuurlijk vermogen om met kinderen om te gaan. Ik kreeg regelmatig complimenten voor mijn zorgzame aandacht voor de unieke behoeften van elk kind.
Daarnaast heb ik altijd naar anderen geluisterd en stond ik voor iedereen klaar. Deze eigenschappen hebben me ertoe aangezet om na mijn zesde middelbaar aan de VUB te belanden, waar ik uiteindelijk koos om psychologie te gaan studeren. Mijn doel was om de mens beter te begrijpen en hen te begeleiden in hun persoonlijke groei.

Dankzij mijn langdurige stage en werkervaring op dezelfde werkplek heb ik een diverse groep cliënten kunnen begeleiden, variërend van kinderen en adolescenten tot volwassenen en ouderen. Dit heeft mijn perspectief verruimd en me in staat gesteld om met verschillende doelgroepen te werken.
In 2023 behaalde ik mijn diploma klinische psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel. Als klinisch psychologe geloof ik sterk in het potentieel van elk individu om zijn eigen kracht en veerkracht te ontdekken en te benutten. Mijn benadering is gebaseerd op empathie, begrip en samenwerking, waarbij ik samen met mijn cliënten een veilige ruimte creëer waarin ze zich gehoord, begrepen en gerespecteerd voelen. Door middel van zelfreflectie en het bevorderen van zelfbewustzijn stimuleer ik positieve veranderingen.

Naarmate mijn studie vorderde, groeide mijn bewustzijn van de enorme behoefte aan toegankelijke mentale gezondheidszorg. Het werd duidelijk dat er een kloof was tussen de vraag naar psychologische ondersteuning en de beschikbaarheid ervan. Dit bracht me ertoe om eerstelijnspsychologe te worden. Ik hecht sterk aan het belang van het toegankelijk maken van psychologische zorg voor iedereen die het nodig heeft, ongeacht hun financiële situatie. Voor mij is mentale gezondheid een essentiële pijler van welzijn, en ik ben vastbesloten om bij te dragen aan het verminderen van de barrières die mensen ervan weerhouden de hulp te krijgen die ze verdienen.